the CITYisEVERYWHERE

The Kosova's Pavilion concept in Biennale of Venice curated by Eliza Hoxha, revolves around the idea of ”house” as a compensation for the city. During ‘90s Kosovo Albanians were expelled from all activities of public institutional life because of the political conflicts in ex—Yugoslavia. Due to...

The Kosova's Pavilion concept ...

Read More

Inaugurohet Eko-Parku i parë i Prishtinës

Coca-Cola HBC Kosova dhe Komuna e Prishtinës në një ceremoni zyrtare do të inaugurojnë Eko-Parkun e parë të qytetit të Prishtinës, më 7 gusht, nga ora 10:00, në hyrje të Vetërnikut, Prishtinë. Donacioni i këtij Eko-Parku për të gjithë qytetarët e Prishtinës shënon vazhdimin e devotshmërisë...

Coca-Cola HBC Kosova dhe Komun...

Read More

Parku Kulturor “Ali Podrimja”

Ky projekt ka qëllime tërësisht jo-profitabile, në të mirën e shoqërisë dhe me qëllim krijimin e një parku të kulturës joformal ku shfaqen filma, dokumentar, shfaqje teatrale dhe muzikore, letersi dhe pikturë. Edukimi kulturor përmes aktiviteteve të lartpërmendura, me krijimin e mundësive që artistët e rinj...

Ky projekt ka qëllime tërësish...

Read More

Parku “Heroinat”

Mbrëmë është inauguruar parku "Heroinat", një hapësirë gjelbëruese ne mes të Prishtinës. Përball obeliskut NEWBORN, kjo hapësirë që më parë ishte plot me drunjë dhe mbuluar me shkurre prej sonte është një hapësirë e gjelbëruar, me ulëse për qytetarë dhe një park i denjë për...

Mbrëmë është inauguruar parku ...

Read More

Ndërtesa e larta rrezik për qytetarët

Shyqeri Kabashi nga Kolegji “Biznesi”, ka thënë të ketë argumente që certifikimin e personave për trajnim për përdorimin e aparateve të zjarrit e bën ndërmarrja ndërtimore e cila merret me tregti. Në emisionin “Puls” të KTV-së, ku u diskutua për degradimin dhe pasigurinë në ndërtesat e...

Shyqeri Kabashi nga Kolegji “B...

Read More

Prizreni restauron monumente

Projektet për intervenime emergjente në Qendrën Historike të Prizrenit kanë filluar të implementohen. Posta e vjetër e qytetit dhe shtëpia e familjes Zhuriq, janë disa nga objektet e vjetra që janë duke u restauruar, raporton KTV. Shoqëria civile e konsideron hap të vonuar por të duhur. Nga organizata...

Projektet për intervenime emer...

Read More

Bunatek for AKAW 2016

A series of public libraries for disadvantaged youth in rural areas, BUNATEKA, by architect Bujar Nrecaj has been shortlisted for AGHA KHAN ARCHITECTURE AWARDS 2016. More on the project, please link to our previous post.    VIDEO PRESENTATION URL...

A series of public libraries f...

Read More

Frozen Music ndan 60 bursa

Artikull i sponzorizuar nga Sharrcem. Sharrcem është përkrahës i shumë projekteve që kanë rezultuar pozitivisht në krijimin e një ambienti më të favorshëm për jetë. E këtë radhë në vazhdën e takimeve u organizua takimi final i sponsorëve kryesorë të projektit të Përgjegjësisë Shoqërore "Frozen Music:...

Artikull i sponzorizuar nga Sh...

Read More

Transforming Garibaldi Street

With the goal to convert the city’s central road, into a more elegant space that befits the functionality and the touristic attraction to the city, the Department of Infrastructure of Prishtina municipal have begun with the regeneration of Garibaldi Street. Garibaldi Street is one of the...

With the goal to convert the c...

Read More

Revitalization of Adem Jashari Square?

Based on anonymously-presented submission, Shpend Ahmeti the mayor of Prishtina announced on his official Facebook profile, the project for the revitalization of Adem Jashari square floor, located in between the Municipality and the Assembly of Kosova. Revitalizing of Adem Jashari Square is a priority for the City...

Based on anonymously-presented...

Read More

EcoWeek Prishtina [dita 1]

EcoWEEK Prishtina 2015, po mban edicionin e dytë, nga 27 Shtatori deri më 04 Tetor 2015, në Modelarium – Fakulteti i Arkitekturës, Prishtinë. Kjo javë e mundësuar nga organizata joqeveritare ECOciety, në bashkëpunim me Komunën e Prishtinës dhe Fakultetin e Ndërtimtarisë dhe Arkitekturës, të Universitetit...

EcoWEEK Prishtina 2015, po mba...

Read More

11 Qershori afati definitiv per legalizim

Kanë mbetur edhe tre javë kur do të përfundojë afati ligjor për aplikim për regjistrimin e objekteve të ndërtuara pa leje. Shefi i sektorit të urbanizmit Hazir Zhitia tha për Radio Kosovën, se në komunën e Prishtinës procesi është i suksesshëm. Sipas tij, deri më...

Kanë mbetur edhe tre javë kur ...

Read More

Skandali i Hamamit të Prizrenit

Njëra nga bukuritë dhe njëri ndër objektet me të cilat edhe identifikohet qyteti i Prizrenit, është edhe Hamami i këtij qyteti. Mirëpo, siç duket ky hamam nuk do të këtë hijeshinë me të cilën ishte dalluar deri vonë. Restaurimet në këtë monument të kulturës, të cilat...

Njëra nga bukuritë dhe njëri n...

Read More

LECTURE: My work, Konstantinovski

  Famous Macedonian architect Georgi Konstantinovski will be giving a lecture on his life work, on the 7th of April, 2015 at the Modelarium of Faculty of Civil Engineering and Architecture of the University of Prishtina “Hasan Prishtina”. He graduated from the Faculty of Architecture in Skopje...

  Famous Macedonian ar...

Read More

Shembet shtëpia e vjetër në qendër të Prishtinës

Një shtëpi e vjetër është shembur mbrëmë, gjatë natës, në Qendër të Prishtinës, në rrugën “Hajdar Dushi”, tridhjetë metra larg Sheshit ‘Nëna Tereze’. Rrënojat e shtëpisë kanë prekur e dëmtuar edhe dy veturat që ishin të parkuara afër saj. Shtëpia ka qenë e pabanuar. Shtëpi të tilla mbetur...

Një shtëpi e vjetër është shem...

Read More

Spatial Emotions book

Akademia Evolucion Interior Design department is launching an international book with the title Spatial Emotions on March 2015. It is aimed to reach variety of readers through the field of design, especially design students through English and Albanian speaking countries. Akademi Evolucion welcomes designers’ articles related...

Akademia Evolucion Interior De...

Read More

National Library celebrates 70 years

The architectural creature of the famous Croatian architect Andrija Mutnjakovic, celebrated yesterday its 7th decade birthday. Listed as one of the most unpleasant constructions ever build, our national pride stands high above the critics with its overall figure, reminding us of our past, sheltering many...

The architectural creature of ...

Read More

U.S. Embassy in Prishtina

Birmigham Business Journal reports that BL Harbert International has been commissioned for building works of the American Embassy in Prishtina, designed by New York’s Davis Brody Bond architects and planners. Read the full article by bizjournals.com after the break. Birmingham-based BL Harbert International will build the new...

Birmigham Business Journal rep...

Read More

French to develop Brezovica ski resort

Since 2013 when the Government of Kosova initiated discussions with possible investors for an exclusive development of Brezovica’s ski resort, now this project of a national importance has ended its final stage. Among many consortiums proposals, including bidders of an Austrian-American consortium, Bulgarian-Austrian consortium, a...

Since 2013 when the Government...

Read More

A square in honor of Ismail Qemali

Prishtina will have a new venue for its citizens, honoring the independence architect of Albanian Country, Ismail Qemali. Major of the Municipality of Prishtina, Shpend Ahmeti, has hosted today a delegation from Vlora, headed by the chief of the State Control and the former deputy, Bujar...

Prishtina will have a new venu...

Read More

Archaeology lights up our past

Newly archaeological discoveries have been found in an archaeological site in the village of Dresnik, Klina. These discoveries put light to an early civilization of Kosovo. Digging of over a year now, archaeologists have stumbled on two new rooms covered by colorful mosaics. This year...

Newly archaeological discoveri...

Read More

GJAKOVA on EUROPAN

Gjakova as one of the major cities of Kosovo is going through spatial transitions, which leave it open to improvement but also degradation. A big issue to this city is the interconnection between the old part of the city which mainly consist of “Çarshinë e...

Gjakova as one of the major ci...

Read More

Out of three, none started!

Even though over one million Euros of this year’s budget were planned for capital investments on the field of architecture, the Municipality of Prishtina still hasn't spent a dime on them in over a year. The three major projects which were planned to begin this year, still...

Even though over one million E...

Read More

ONUP Talks on “Home or Abroad”

ONUP Talks is debuting on its first edition, as an architecture symposium organized by ONUP Platform with the support of the Kosovar Ministry of Diaspora, on a series of talks by well-known Kosovan architects and artists living and working all around the world. The event will...

ONUP Talks is debuting on its ...

Read More

Ecoweek Kosova, October 12-19!

ECOWEEK Kosova, debuts this Sunday in Prishtina for the first time! Creating exciting opportunity to students and professionals from different countries, by bringing ECOOWEEK’s principles of education, cooperation, and sustainability in Kosova. Scheduled to take place this Sunday, with the opening lectures and welcomes at the...

ECOWEEK Kosova, debuts this Su...

Read More

Ecoweek Prishtina 2014

As a non-governmental NGO with the mission to raise awareness on environmental issues and to promote the principles of sustainability, ECOWEEK organizes conferences and workshops across Europe that inspire and empower young architects to be active designers for the benefit of their communities. Now for the...

As a non-governmental NGO with...

Read More

sculpEDU III

After the city’s most important festival Doku:Fest, the third annual arts & sculpture festival Sculp’EDU will return to Prizren with its most ambitious and exciting program to date. Over the course of five days, 3-7 September, the festival welcomes the participants from all around, which...

After the city’s most importan...

Read More

Hot water to heat Prishtina

In this short video presentation  by European Union Kosovo, show the ongoing Structure and Installation Works at Heat Receiving Station Termokos. Things are going to change this winter in capital Prishtina in terms of the heating. A new project is underway to link Prishtina with the...

In this short video presentati...

Read More

Kosova Pavilion at 14′ Venice Biennale

After a very characteristic exhibit on the 13’ Architecture Biennale in Venice, Kosova’s Pavilion was entitled as one of the most photographed pavilion among the national pavilions. Now returning for the second time to the 2014 Venice Architecture Biennale, local architect Gezim Pacarizi has been chosen to curate this year’s Pavilion.

Pacarizi responds to Rem Koolhas theme with the project “Visibility (Imposed Modernism)”, unveiling a circular tower built by traditional chairs, reflecting on the cultural qualities and socio-economic challenges of our country, specifically the old city of Prizren.

The full brief and more information by the author, after the break…

Kosova at the 14th Venice Biennale

The Ministry of Culture, Youth and Sports of Kosova has announced that Kosova once again will be part of the Venice Architecture Biennale. Responding to this year’s director Rem Koolhaas’ theme, titled “Fundamentals”, Minister Krasniqi has appointed an Advisory Board, which will propose 3 to 5 potential candidates for curating this edition’s Pavilion of Kosova.

Dynamic City Prishtina

Taking place at the Kosovo’s National Museum in Prishtina, on Sunday 10th of November starting from 18:00, Archis Intervention_Prishtina will be presenting their workshop works of the theme “Dynamic City Prishtina”. As a collaboration of Archis Interventions, SEE, Kai Vöckler / Archis Interventions, Prishtina, Florina Jerliu, Visar Geci, Vlora Navakazi and Wilfried Hackenbroich. The exhibition reflects typologies facilitating exchanges and relationships among youth, history, national identity, education, and economy.

Snøhetta Lecture and Workshop

Rethink Space foundation recently announced their upcoming lecture and workshop of Snøhetta Studio, an award-winning international architecture, landscape architecture, and interior design firm based in Oslo Norway, which will be giving a lecture to the audience of Prishtina, at the Modelarium of FCEA Dept. of Architecture, during September 18th – 19th.

Further lecture information and the posters after the break.

Europan 12 Kosova Exhibit

Earlier this year, we publicized the Europan 12 Kosova Competetion taking site in Gjilan with the theme “The Adaptable City”, tempting young architects on improving the cultural life in the city and provide new facilities for municipal administration, and changing the image of the center with new civic buildings and public spaces.

EUROPAN KOSOVA invites you into emerging architect’s universe, on the EUROPAN KOSOVA 12 exhibit, which will be on display at the City Gallery (Theater Building) in Gjilan on the 6th of September, presenting and analyzing innovattive design strategies of Gjilan’s city center, provided by more than 35 international and national participants.

The voice of majority!

Yesterday, July 4th, the Architects Association of Kosova held an emergency meeting at the amphitheater of the Ministry of Environment and Spatial Planning of Kosova. This meeting was called in Prishtina upon the disapointment that a large number of architects, engineers and planners had on the 2011-2014 leadership of this association. According to them, besides the fact that this association has collected membership money each and every year, there hasnt been one single activity organized by them since late 2011, not even membership confirmations via emial or mail (association’s website confirms these allegations).

Peja Bazaar: A Winning Collaboration

Finalizing the series of winners of the competition on revisioning the Peja city centre, the winning proposal from architects Fatlum Radoniqi, Arben Verzivolli and Kastriot Jaka was highly regarded for the “simplicity and neutrality” of their approach. Among 14 proposals that were submitted, this winning collaboration struck the jury with a design that was “as much pragmatic as it was poetic and artistic”-city officials have cited. Below find the exclusive images and description as submitted by the architects.

Central Mosque – Competition Winners

The winners of the international design competition for the Central Mosque of Prishtina were recently announced by the organizer, the Islamic Community of the Republic of Kosova. The competition had invited freelancers from around the world to design a place of worship, a place of multidimensional functions, a landmark of Kosova.

The announced results for the CMPR design competition draws with NO first place winner!

EUROPAN 12 Presentation

The 2nd edition of the EUROPAN KOSOVA, a biennial competition asking architects for innovative housing solutions on Kosovan sites, is organizing an event presentation of the new competition for this year’s Europan Kosova 2012.

This event will be held at the Modelarium – FCAE Department of Architecture, University of Prishtina on the 15th of March 2013 at 18:00.

Archis public lectures and debate

Archis Intervention in collaboration with University of Prishtina continues the series of public lectures and discussions. At this free event, being held at the Modelarium – Faculty of Architecture, University of Prishtina, Andres Lepik  of Technical University Munich and Vedran Mimica of IIT College of Architecture, USA will give a forum talk on February 22, on “Perspectives of urban development.

Celebrate 2013 in Architects’ style!

…another new architects event, this time hitting the New Year’s scene. An exclusive party  with Kosovan architects at the  “Modelarium” of Prishtina University Faculty of Architecture, featuring live music and DJ performance by FISNIKET and DJ Gamble. The venue opens at 20:59 on Sunday evening, and we’d love to see you there!