ONUP Magazine – Page 7 – Kosova Architecture Magazine
fade
6682
home,paged,page-template,page-template-blog-expanding-tiles,page-template-blog-expanding-tiles-php,page,page-id-6682,paged-7,page-paged-7,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-ajax-search,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default

Central Mosque – Competition Winners

The winners of the international design competition for the Central Mosque of Prishtina were recently announced by the organizer, the Islamic Community of the Republic of Kosova. The competition had invited freelancers from around the world to design a place of worship, a place of multidimensional functions, a landmark of Kosova.

The announced results for the CMPR design competition draws with NO first place winner!

PEJA BAZAAR by Urban Plus

On the competition Peja Bazaar, features as spatial development, functionality and practicability were taken much into consideration. Therefore the second winning proposal by Urban PLUS presented a variety of a combined appearance transferring the plot to the required number of units resulting on mosaic architecture of eight different cubes, providing commonly accessible spaces, with an inner square that would satisfy the needs of the shop owners and meanwhile provide a better access to the riverfront.

Continue after the break for more images and description by the project authors.

Locus: Proposal by Maden Group

On the recent publication from the Department of Urbanism and Environmental Protection of the Municipality of Peja on the winners of the competition Peja City Center, Maden Creative Studio held the third place. This studio`s design approach named Locus, or the center of activities or power, not only merges the architecture with the overwhelming natural beauties the city of Peja hosts, but also redefines this part of the city as the center of all future activities. Below you may find the studio`s design description and exclusive presentation renderings.

Peja: A city seeking European trends

A city of 96,000, home of the White Drin River and the picturesque Rugova Canyon, Peja is undergoing vast urban developments. Recently, the Department of Urbanism and Environmental Protection of the Municipality of Peja held a competition on revisioning the center of the city, as per the Urban Regulatory Plan “Centre, Kapeshnica and Karagaqi”.

Swiss Diamond Hotel

by Boriana KLLOGJERI

It has been a month since I visit Prishtina for my first time. I spend there only one day but I really liked the city. Every single time I was comparing it with Tirana and the greatest advantage of Prishtina is the “quality”. It is clear that Prishtina`s “outfit” is the industrial one, but if you look carefully on the city`s streets you can find some real architectural “gems” like coffee shops, restaurants and hotels.

EUROPAN 12 Presentation

The 2nd edition of the EUROPAN KOSOVA, a biennial competition asking architects for innovative housing solutions on Kosovan sites, is organizing an event presentation of the new competition for this year’s Europan Kosova 2012.

This event will be held at the Modelarium – FCAE Department of Architecture, University of Prishtina on the 15th of March 2013 at 18:00.

EASA Reaction 2013

EASA (European Architecture Students Assembly) është një platformë për shkëmbimin e ideve dhe njohurive te studenteve te arkitekturës nga Evropa. E nisur në vitin 1981 kur studentët e arkitekturës nga Liverpooli, ftuan kolegët e tyre nga Evropa të vinin për të diskutuar dhe propozuar zgjidhjet për problemet e qytetit të tyre.

Që atëherë, çdo vit, studentët evropianë të arkitekturës takohen në një qytet tjetër me qëllimin e shkëmbimit të ideve dhe vizioneve në arkitekturë. Kështu dhe ketë vjet organizohet “EASA Reaction 2013”, në  Zuzemberk, Sloveni.

Për pjesëmarrje të studenteve të arkitekturës nga Kosova në ketë eveniment, EASA KOSOVA ka shpallur konkurs për aplikim.  Në vijim gjeni kushtet:

Lectures: the art of extra credit

1

Scholars are not only defined by acquiring academic knowledge, rather by sharing the social responsibility that derives from that knowledge, for they need to be as much active inside their academic curriculum as outside of it. As today`s trends have shifted from emphasizing “star architects” to raising consciousness on the social responsibility of their architecture, students as future urban shapers need to welcome the idea of participating on public discourses and debates even if there is no extra credit involved. Despite the lack of international speakers and substandard education practices in our universities, public lectures and workshops host fairly large amount of audience, an occurrence which is to venerate and gives hope that things are changing for good.

Archis public lectures and debate

Archis Intervention in collaboration with University of Prishtina continues the series of public lectures and discussions. At this free event, being held at the Modelarium – Faculty of Architecture, University of Prishtina, Andres Lepik  of Technical University Munich and Vedran Mimica of IIT College of Architecture, USA will give a forum talk on February 22, on “Perspectives of urban development.

Celebrate 2013 in Architects’ style!

…another new architects event, this time hitting the New Year’s scene. An exclusive party  with Kosovan architects at the  “Modelarium” of Prishtina University Faculty of Architecture, featuring live music and DJ performance by FISNIKET and DJ Gamble. The venue opens at 20:59 on Sunday evening, and we’d love to see you there!

The central mosque of Prishtina

Registration: December 28, 2012

Submission: March 8, 2013

Prizes: 1st Prize 25.000 €  + Comission  2nd Prize 15.000 €  3rd Prize 10.000 €

Architectural international design competition for the Central Mosque of Prishtina. The ambition is to aim for building a landmark in the city of Prishtina and an architecture that stands the test of time. The Project aims to be a symbolic expression of Islamic identity and local tradition of the people of Kosovo and expression of the significance by holding the main role. The building should have a monumental mass and be warm, inviting and attractive at the same time, an open place for all the society.

Young architects in Biennale reportage

Insipired by this years biennale`s theme, Common Ground, KOSOVA IN BIENNALE – YOUNG ARCHITECTS held a competition where 16 young architects were chosen to be part of a workshop held in Venice based on the essays they wrote on this topic. This full paid workshop took place between November 16th and November 22nd in both Arsenale and Giardini of La Biennale di Venezia. Coordinated by the Architects Association of Kosova, Ideal Vejsa of MadenGroup and Leart Mullaademi of ONUP, this workshop was followed with lectures from Ayhan Baymak, architect and professor at University of Prishtina, and Sezgin Boynik, sociolog and art ctitic in Finland.

Hapësirat e Përbashkëta

nga Erëmira Gërguri

Arkitektura nuk mund të operojnë vakum. Që të jetë e suksesshme është e rëndësisë së lartë që arkitekti të arrij të ndërlidhet me shoqërinë. Në dizajnimin dhe konstruktimin e ambienteve në të cilat individët jetojnë dhe punojnë, arkitektët janë domoesdoeshmërit të përfshirë në ndikimin e sjelljes njerëzore, në nivelin personal dhe shoqërinë në përgjithësi. Përderisa arkitekti gjatë trajnimit dhe praktikës, mëson ti studioj ndërtesat pa njerëzit brenda, është e qartë dhe e pranueshme që mënyra se si njerëzit organizojnë jetën e tyre është direkt e lidhur me dizajnimin e ambientit i cili i rrethon.

Hapësirat e Përbashkëta

nga Jeta Nallbani

Kudo që të drejtohemi ngado që të shkojmë, kemi hapësirën të cilën vetvetiu e seleksionojmë. Apo mund të themi që vetë hapësira është ajo e cila ndikon në emocionet ndjenjat tona, madje edhe në intuitën tonë të seleksionimit. Materializimi, tekstura, ndriçimi janë elemente të cilat syri i njeriut bie ndesh qysh në fillim, elemente këto të cilat ndikojnë në ndjenjat e njeriut, e nëse janë të qëlluara, thellë tentojnë të prekin dhe ndikojnë tutje në emocionet e tij.

Hapësira e përbashkët

nga Dea Buza

Hapësira në përgjithësi është objekt i vëmëndjes tonë, në shumicën e rasteve pa ditur as edhe ti japim një kuptim, ne thjesht bëhemi vëzhgues të mirë të një hapësire qoftë bosh apo plotë. Shpesh ndodh që të jemi krijues të një hapësire të caktuar,pa dyshim mund të jemi edhe pjesë e një hapësire të caktuar. Në rastin kur nuk jemi të vetëm në këtë hapësirë por shfaqet edhe prania e të tjerëve ne mbase jemi pjesë e një hapësire të përbashkët?

Kufinjët e Asnjësuar

nga Florim Kukaj

Sikurse ligjet e natyres, arkitektura na dikton jeten tone te perditshme; menyren se si qarkullojme brenda dhe rreth shtepise, menyren si sillemi dhe funksionojme ne pune dhe menyren si ndihemi ne keto rrethana dhe shume te tjera te ngjashme. Ajo cfare eshte interesante ne jeten e njeriut eshte arritja e ambientimit te tije te shpejte ne keto rrethana te diktuara dhe pranimi i tyre si elemente perditshmerie. Te gjitha keto jane “ligje” te menduara dhe te ekzekutuara nga logjika e nje arkitekti.